In Ijsland kreeg ik een fotoboek ‘in het oog van Ragnar Axelsson’. Ik was sterk onder de indruk en vertelde Steven (mijn man) onmiddellijk over het boek. Ik ging naar het toilet en we spraken allemaal af aan de auto. We vertrokken weer vol enthousiasme naar onze volgende bestemming. Steven vroeg mij de hele tijd om iets uit te halen uit de rugzak. Ik wimpelde het wat af en na veel zagen zocht ik gefrustreerd naar het item. Toen zag ik het boek. Steven kocht het als verassing voor mij. Ik was natuurlijk heel blij. Hoewel ik altijd sceptisch ben over het kopen van fotoboeken kan ik het toch nooit laten en ben ik heel blij als ik er eentje cadeau krijg. Ik legde het boek open in de living en genoot enkele dagen van een foto. Wanneer ik merkte dat ik de foto nu wel gezien had, dan sloeg ik de pagina om en genoot van de volgende foto.

Je merkt al onmiddellijk dat ik verzot ben op zijn foto’s… Alle foto’s zijn zwart-wit. De foto’s tonen taferelen uit het dagelijks leven. Beelden die je als toerist nooit onmiddellijk zou zien. Het toont een wereld die ik niet ken en waarvan ik weet dat ik het nooit van dichtbij zal kunnen zien. Is dat nu net waarom ik de foto’s zo goed vind? Foto’s kunnen meer zijn dan een mooi beeld, ze kunnen ook iets vertellen.

Ik hou van het onderwerp, ik hou van de zware korrel en ik hou van het zwart-wit. Zeker een fotograaf waar ik bewondering voor heb. Lange tijd samenleven onder de mensen en ondertussen foto’s nemen. Dit is net een tjkkeltje anders dan in een studio. Het wordt persoonlijk. Het is iets wat ik nooit zal doen of durven. Misschien daarom dat ik er zoveel bewondering voor heb.

Dat brengt mij naar een fotograaf die ik vroeger nog volgde.

Namen… hmm, even zoeken op het interenet.

Juist!

James Nachtwey

De eerste keer in mijn leven dat ik onder de indruk was van een fotograaf.
Volgende keer bekijk ik hem.

Liesbet