Om weer wat inspiratie op te doen, om weer wat ‘goesting’ te krijgen of misschien om weer een beetje een betere fotograaf te worden, ging ik kijken naar een fototentoonstelling van Jean-Jacques Soenen.

jean-jacques

J.J.Soenen is een fotograaf die sedert 1975 fotografeert. Dit wil zeggen dat hij de overgang maakte van analoog naar digitaal. Daar vind ik altijd wat bewondering voor. Hij fotografeert in eigen opdracht (heerlijk). Hij werkt als freelancer voor de Belgische pers maar is ook kunstfotograaf. In de tentoonstelling waren vooral foto’s te zien van aan de kust, met speciale aandacht voor Knokke-Heist. Zijn stijl kan je omschrijven als snapshots, waar hij vooral de toeschouwers weet te raken met zijn observatievermogen voor kleine details, zo stond er op de site. Ik vind dat deze beschrijving erg passend is. Zo zie ik het dan voor mij: hij loopt rond, observeert, ziet een leuk tafereel en probeert het vast te leggen. Toch vind ik de foto’s weinig interessant (persoonlijke mening). Als hij de toeschouwer vooral wil raken door het onderwerp, dan vind ik het net niet interessant genoeg, de onderwerpen niet bijster origineel.

fietsen natuur de buiten derde leeftijd groen bomen weidenZe geven mij het gevoel dat ik bij mijn bomma moet kijken naar haar vakantiekiekjes. Fotografisch vind ik ze ook net niet interessant genoeg: geen leuke bewerking van de foto’s, kleuren net geen waw-gevoel, niet echt origineel,… Ik zal maar zeggen dat hij mij niet raakt . Toch vond ik twee tot drie pareltjes in de tentoonstelling. Jammer genoeg vind ik ze niet terug op internet. Waarschijnlijk omdat ze uit de oude doos komen en dus nog analoog getrokken zijn.

600081

Op bovenstaande foto’s zie je één van die pareltjes op de cover van het boek. Hij doet mij trouwens erg denken aan een foto van Ragnar Axelsson. 

Nog een mooi foto vond ik de volgende:

soenen

 

De snapshots die ik vooral leuker en interessanter vond, waren de oudere. Daar is het onderwerp nog interessant door de oude klederdracht, …

Toch blijft bij mij dan de vraag: waarom mag deze fotograaf een tentoonstelling geven, waarom is hij bekend, wat maakt hem dan zo goed? Dit moet dus nogmaals bewijzen dat ik er nog steeds te weinig van begrijp…

 

Liesbet