Dieter De Lathauwer

Published March 3, 2013 in Stap 1 : 3 lievelingsfotografen., Stap 7 : tentoonstellingen

Hier ben ik weer. Het is nu toch wel al even geleden. Een tijdje geleden ging ik naar 44 Gallery. Nu is er een nieuwe tentoonstelling. Ik ging eigenlijk redelijk onvoorbereid ernaartoe. Ik dacht: laat ik mezelf even verrassen… De fotograaf die deze keer zijn werk mocht presenteren was Dieter De Lathauwer. Hij fotografeert landschappen en interieurs. Toen ik zijn werk aan het bekijken was viel mij één gevoel sterk op. De duidelijke afwezigheid van levende wezens. Het had iets post-apocalyptisch. Het was niet alsof de mensen net buiten beeld waren. Het is alsof alles van de mens er is, behalve de mens. Deze zijn in rook opgegaan.

Maar het boeide mij niet echt. Ik vond het echt jammer. Ik deed moeite en probeerde de werken te laten inwerken op mij. Probeerde de sfeer de absorberen maar het deed mij niets. Ik vond de plaatsten en de momenten niet interessant. Twee mannen in de galerij waren nochtans lovend aan het spreken (en waarschijnlijk hadden zij er meer verstand van dan ik).

DIETER DE LATHAUWER

Ik ga een kijkje nemen op zijn website: http://www.dieterdelathauwer.com

Hier merk ik dat er af en toe wel mensen zijn. Maar ik begrijp er weeral eens niets van. Deze foto bijvoorbeeld geeft mij deze indruk: ‘pfff, ik moet nog een foto hebben. Ik trek mijn deur open en trek rap een foto van mijn tuin’.

DIETER DE LATHAUWER2

Ik heb moeite om al zijn foto’s te bekijken. Ik vind geen ‘beste foto’.

Conclusie: goeie of slechte fotograaf, daar kan ik niet over oordelen maar ik begrijp zijn werk alvast niet en het raakt mij niet.

Jammer, want ik kon echt wel een boost gebruiken…

 

Liesbet

2 Responses to “Dieter De Lathauwer”

 1. Hallo Liesbet,

  het is misschien raar, maar eerst en vooral wil ik je bedanken voor je post. Je haalt immers de zwakke punten van mijn website naar boven waar ik al lang iets aan moet doen!
  Er staat namelijk oud materiaal tussen en het is moeilijk te vinden waarover het gaat.

  Over de tweede foto, toch een woordje uitleg: dit is een foto uit een reeks “Enclave” die gaat over een grensgebied, een enclave. Dit is een reeks “work in progress”, en is dus nog een volop in ontwikkeling. Ik vind het trouwens wel grappig dat dit mijn tuin zou zijn – twee kitscherige valse zwanen :o)

  Zo gaat de reeks “the death strip” gaat over de Berlijnse muur (elke foto is genomen op het traject van de Berlijnse muur – ik wou een sereniteit en rust teruggeven aan de vandaag zo commercieel uitgebuite muur).

  Er staat op mijn site een inleidende tekst van Karin Borghouts over mijn werk op een eerdere tentoonstelling ‘Stilstand’, wat je misschien meer voeling geeft met mijn werk (of misschien ook niet :o)
  http://www.dieterdelathauwer.com/images/other%20files/Beelden%20van%20verlangen_door%20Karin%20Borghouts.pdf

  succes met je zoektocht!

  Dieter