Joe McNally

Published November 13, 2012 in Stap 1 : 3 lievelingsfotografen.

De eerste fotograaf die ik wil van dichter bekijken is Joe McNally.

Volgens Wiki:

McNally is beschreven door American Photo magazine als misschien wel de meest veelzijdige fotojournalist werkende vandaag en werd genoemd als een van de honderd belangrijkste mensen in de fotografie.

In januari 1999 heeft Kodak en Photo District News  McNally opgenomen in hun Legends Online archief. In 2001 schonk Nikon een soortgelijke eer wanneer McNally werd geplaatst op NikonNet.com ‘s lijst van Legendes achter de lens.

Hij ontving de Alfred Eisenstaedt Award for magazine photography en is vereerd door  Pictures of the Year International, World Press Photo, and the Art Directors Club.  Hij is ook erkend door de tijdschriften  Photo District News, American Photo, Applied Arts magazine, Communication Arts, and Graphis Inc..

Algemeen beschouwd: een goeie fotograaf.

Ik kreeg als cadeau het boek: The moment it clicks van Joe McNally. Op de één of andere manier raken zijn foto’s mij totaal niet.

Hij heeft natuurlijk vele soorten foto’s zoals reeds gezegd. Ik pik er even een paar uit.

In mijn boek vond ik veel foto’s als deze

Ik heb telkens de indruk dat de modellen er op geplakt zijn.  Voor mij komen deze foto’s heel onnatuurlijk over. De belichting op de modellen komt niet overeen met de belichting van de achtergrond. Blijkbaar vind ik dit niet leuk.

Ik heb wel vaak bewondering voor hoe de foto’s tot stand zijn gekomen zoals deze bijvoorbeeld:

 

Hiervoor klom hij op the Empire State Building. Mja, misschien toch geen zo’n grote bewondering als dit het beste is wat ik kon vinden.
Ik vrees dat het meer door de onderwerpen komt, ze interesseren mij niet.
Wat ik heel leuk vind is dat hij open is over hoe hij elke foto n. Niet enkel het verhaal maar ook de technische gegevens. Hier valt dus veel bij te leren.

Conclusie: technisch gezien is hij heel sterk en ik zal waarschijnlijk nooit zo’n foto’s kunnen nemen als hij, maar de foto’s raken mij echt niet. Ik voel dus wel enige bewondering omdat hij zo ver gekomen is, voor zijn geduld om één foto te maken, voor zijn afgelegde weg maar persoonlijk zou ik hem echter niet opnemen in mijn top 3. Mijn grootste reden: zijn foto’s raken mij niet en dit komt waarschijnlijk door het onderwerp en de stijl.

De volgende keer bekijk ik de fotograaf Ragnar Axelsson die misschien technisch niet zo’n goeie foto’s maakt of toch minder gecompliceerde foto’s maakt, maar de foto’s raken mij stuk voor stuk heel erg.

 

No Response to “Joe McNally”

Leave a Comment